Editörden

Editörden

  • Yusuf Özbel

Turkiye Parazitol Derg 2022;46(3):0-0

Türkiye Parazitoloji Derneği ve Türkiye Parazitoloji Dergisi’nin aynı zamanda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’nın kurucularından Prof. Dr. M. Ali ÖZCEL’i 14 Haziran 2022 tarihinde 91 yaşında kaybettik.

Hani bazı kişiler hiç gitmeyecekmiş gibi gelir ya insana, işte M. Ali Hocamız da bizim için öyleydi, emekli olduktan sonra bile sürekli yeni bilimsel fikirlerle, mutlaka ders çıkarmamız gereken, yol gösteren mesajların bulunduğu uzun bir konuşmayla sonuçlanan hepimizi bir araya getirdiği toplantılardan artık tamamen mahrum kaldık.

Hocamızla 36 yıldır birlikteydik. Hepimizde emeği çok, sadece bizim anabilim dalımızda eğitim alan değil tüm camiamızdaki arkadaşlarımıza mutlaka bir şekilde dokundu M. Ali Hocamız. Gerçekten sonrasında bizlere de sirayet eden bir bilimsel cesareti ve özgüveni vardı.

Söylediklerinin değerini de bizler yaş aldıkça daha da iyi anladık. Birlikte çalışmanın, disiplinler arası çalışmanın anlamını, yurt dışında edineceğimiz deneyimlerin değerini öğretti bizlere. Otuz yıl önce bize öğrettiği bu kavramlar sonradan bildiğiniz gibi “Tek Sağlık Konsepti” ve çeşitli yurtdışı programları ile ülkemizin politikası haline geldi. Bizler bunları daha akademik hayatımızın başında kazanma şansını yakaladık M. Ali Hocamız sayesinde.

Şimdi de çok ihtiyacımız olan bir şeyi birlik olmayı, bir arada olmayı çalışma ortamı dışında da hiçbir çalışanı ayırt etmeden bizleri bir araya getirerek öğretmeye çalıştı. Bize iş dışındaki yaşama ve aileye önem vermemiz gerektiğini anlatmaya çalıştı aslında. Bildiğiniz gibi her şeyi sözle anlatmak gerekmez, davranışlardan da ders almanız gerekir. Hocamız davranışları ile de bize hep örnek olmaya çalıştı. Hocamız tam 590 sayfalık “Hayatım” adlı bir kitap hazırladı emekli olduktan sonra ve bu kitapta sadece hayatını değil ülkemizdeki parazitolojinin de tarihini de yazdı aslında. Kitabın son sayfasında da önemli bir not vardı:

“Lütfen şunu unutmayın. Bizler Türk olarak biraz daha çalışırsak yapamayacağımız kongre yapamayacağımız biyolojik-genetik ve immünobiyolojik çalışmalar yoktur. Yabancı parazitoloji çalışanlarının bizlerden daha üstün olduklarına inanmıyorum. Onlarda olan denetim, bizde de olabilseydi ve bir konu hakkında ömür boyu çalışabilseydik, inanın bizler çok daha iyisini yapabilirdik ve hala da yapabiliriz. Sizlere güveniyorum ve hayatınızda üstün başarılar diliyorum.

Unutmayın, hayat arkası yarın gibi devam ediyor”.

Dergimizin bütün sayılarını emeklilik sonrasında bile tek tek incelerdi. Bu sayımızı da Sayın Hocam; Tıbbi ve veteriner parazitoloji alanlarından 13 özgün araştırma makalesi, 3 olgu sunumu ve 1 derleme olmak üzere 17 makale ile çıkarmaktayız. Parazitoloji bilim alanı bütün bilim alanları içinde küçük bir nokta gibi görünebilir ama bizim için en büyük olan o. Bıraktığınız ve bizler için çok değerli olan emanetleri, aynen bizlere öğrettiğiniz gibi, en iyi şekilde devam ettirmeyi ve daha da ileriye götürmeyi amaçladık.

Rahat uyuyun Sayın Hocam.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Yusuf Özbel
Baş Editör