Editörden

Editörden

  • Yusuf Özbel

Turkiye Parazitol Derg 2020;44(1):0-0

Bu sayımızı, Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde başlayıp şu anda 155 ülkeyi etkisi altına alarak 200 binden fazla olguya, 10 bine yakın ölüme yol açan yeni tip Coronovirüs’ün sebep olduğu COVID-19 hastalığı ile hem küresel hem de ulusal boyutta yürütülen mücadele günlerinde çıkartıyoruz. Şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde Avrupa ve Türkiye’deki tüm okullar ve üniversiteler kapatıldı, insandan insana bulaş nedeniyle kişilerin birbirinden uzak durması ve evlerinden çıkmamaları gerekiyor. Avrupa ülkelerinde başlatılan tüm ülke karantinasının ülkemize de gelmek üzere olduğunu düşünüyoruz.

Bu sayımızda, dokuz özgün araştırma makalesi, bir derleme ve üç olgu sunumu olmak üzere 13 makale ile çıkarmaktayız. Özgün araştırmalar arasında; Antalya ilinde geriye dönük sıtma olgularının incelenmesi, leishmaniasis tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı direnç durumunun belirlenmesi, çocuk oyun alanlarında Toxocara yumurtalarının varlığının incelenmesi, sağlıklı sığırlarda E. bieneusi’nin prevalansının belirlenmesi ve bir myiasis larvasının moleküler karakterizasyonunun yapılması gibi konularda gerçekleştirilen çalışmalar yer almaktadır.

Derleme makalemizde ise İran’da kutanöz leishmaniasisin değişen epidemiyolojisi konusu ele alınmıştır. Olgu sunumlarında ise ilginç bulacağınızı düşündüğümüz üzere üç farklı konuda olguya detaylı olarak yer verilmiştir.

Dergimize gönderilen yazılarda SCI/SCI-Expanded kapsamında olan dergilerde yapacağınız yayınlarda dergimizde yer alan makalelere atıf yapılmasının, dergimizin bu endekse başvuru sürecinde büyük önem taşıdığını yeniden belirtmek isterim. Bilim alanımızın en önemli unsurlarından ve bizleri güçlendiren araçlarından biri olan “Türkiye Parazitoloji Dergisi”nin bu sayısının da bilimsel çalışmalarınıza ve birikimlerinize yararlı olmasını umuyorum.

Prof. Dr. Yusuf Özbel
Baş Editör