Editörden

Editörden

  • Yusuf Özbel

Turkiye Parazitol Derg 2019;43(1):0-0

2019 yılının ilk sayısını, yayınevi değişikliğinden kaynaklanan yeni bir yüz ve yeni bir dizayn ile çıkarmaktayız. Geçtiğimiz yıl sonlarına doğru çeşitli yayın evleri ile yaptığımız görüşmeler sonrasında Galenos Yayınevi ile çalışmaya karar vermiş bulunuyoruz. Her iki taraf için de hayırlı olmasını dilerim.

Bu sayımızı, 1’i yurt dışından gelen 8 özgün araştırma makalesi ve 4 olgu sunumu ve 2 editöre mektup olmak üzere 14 makale ile çıkarmaktayız.

Özgün araştırmalarda, dokularda yerleşen protozoon parazitlerden Toxoplasma ile ilgili iki çalışma, karaciğer hidatik kistlerinin tedavisinde kullanılabilecek ilginç bir yöntemi içeren bir çalışma, apendektomilerde kıl kurdunun neden olup olamayacağını irdeleyen bir makale, KKKA’nın doğu illerimizdeki epidemiyolojisi ile ilgili kapsamlı bir çalışmanın yanı sıra ülkemizin güneybatısında insanları ısıran kene türlerini araştıran bir çalışmaya yer verilmiştir. Ayrıca, İran’da barsak parazitlerinin durumunu araştıran bir çalışma ve daha sıklıkla entomofobiye yol açması nedeniyle insanlara zarar veren hamam böceklerinin yumurtalarında bulunan parazitoitlerin araştırıldığı oldukça ilginç bir çalışma da bu sayımızda yer almaktadır. 

Olgu sunumlarında ise yine ilginç bulacağınızı düşündüğümüz dört farklı konuda olguya detaylı olarak yer verilmiştir. Lophomonas blattarum ile ilgili makalede, özellikle parazitoloji laboratuvarlarında çalışan arkadaşlarımız başta olmak üzere videonun (https://youtu.be/EQIAsFl6AJY)  izlenmesini tüm okurlara tavsiye ederim.

Dergimizin yazım kuralları daha da detaylandırılarak yenilenmiştir. Makalelerin hazırlanması sırasında bu kurallara uyulması ve makalelerin sisteme yüklenmesi sırasındaki süreci hızlandırmak açısından hazırlanan bilgilerin yazarlara önemli kolaylık sağlayacağını belirtmek isterim. Yazım kuralları ve gerekli formların tamamı dergimizin web sayfasında “Yazım Kuralları” sekmesinde yer almaktadır.

Dergimize gönderilen yazılarda SCI/SCI-Expanded kapsamında olan dergilerde yapacağınız yayınlarda dergimizde yer alan makalelere atıf yapılmasının, dergimizin bu endekse başvuru sürecinde büyük önem taşıdığını yeniden belirtmek isterim. Bilim alanımızın en önemli unsurlarından ve bizleri güçlendiren araçlarından biri olan “Türkiye Parazitoloji Dergisi” nin bu sayısının da bilimsel çalışmalarınıza ve birikimlerinize yararlı olmasını umuyorum.

Prof. Dr. Yusuf Özbel

Baş Editör